ﺗﻘﻠﺒﯽ ﺑﻮدن ﻣﺤﺼﻮﻻت روﻏﻦ، ﺷﺎﻣﻞ ﺟﺎﯾﮕﺰﯾﻨﯽ ﺗﺮﮐﯿﺒﺎت ﮔﺮان ﻗﯿﻤﺖ ﺑﺎ ﺟﺎﯾﮕﺰﯾﻦ ﻫﺎي ارزان ﻗﯿﻤﺖ ﺗﺮ ﺑﻪ ﻃﻮر ﺑﺎﻟﻘﻮه ﺑﺮاي ﻓﺮوﺷﻨﺪه ﯾﺎ ﺗﻬﯿﻪ ﮐﻨﻨﺪه ﻣﻮاد اوﻟﯿﻪ ﺳﻮدآور ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ. درﻣﯿﺎن راﯾﺞ ﺗﺮﯾﻦ ﺗﻘﻠﺒﺎت درروﻏﻦ ﮐﻨﺠﺪ ، اﻓﺰودن روﻏﻦ آﻓﺘﺎﺑﮕﺮدان ،روﻏﻦ ذرت و ﺣﺘﯽ روﻏﻦ ﻓﻨﺪق اﻧﺠﺎم ﻣﯽ ﺷﻮد، ﺑﻨﺎﺑﺮاﯾﻦ ﻫﺸﯿﺎري ﻣﺪاوم ﺑﺮاي ﮐﻨﺘﺮل ﺗﻘﻠﺒﯽ ﺑﻮدن روﻏﻦ ﮐﻨﺠﺪ و ﺣﻔﺎﻇﺖ از ﻋﻼﯾﻖ ﻣﺼﺮف ﮐﻨﻨﺪﮔﺎن ،ﺑﻪ ﺻﻮرت ﯾﮏ ﺻﻨﻌﺖ ، ﺑﻪ ﻃﻮر ﮐﺎﻣﻞ ﻻزم اﺳﺖ. روش ﻫﺎي ﺗﺸﺨﯿﺺ ﺗﻘﻠﺐ در روﻏﻦ ﮐﻨﺠﺪ: ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺗﺨﻤﯿﻦ ﮐﯿﻔﯿﺖ ﯾﺎ ﯾﺎﻓﺘﻦ ﺗﻘﻠﺐ در روﻏﻦ ﻫﺎي ﮔﯿﺎﻫﯽ ، ﺗﮑﻨﯿﮏ ﻫﺎﯾﯽ ﺑﻪ ﻃﻮر ﮔﺴﺘﺮده ﺑﮑﺎر رﻓﺘﻪ اﻧﺪ.در روش ﻫﺎي ﺷﯿﻤﯿﺎﯾﯽ و ﮐﺮوﻣﺎﺗﻮﮔﺮاﻓﯽ ،ﺑﺮاي ﺗﺠﺰﯾﻪ ﺗﺮﮐﯿﺒﺎت ﺟﺎﯾﮕﺰﯾﻦ ﻫﺎي ﻃﺒﯿﻌﯽ روﻏﻦ ﻫﺎ ﯾﺎﺗﺸﺨﯿﺺ ﺗﻘﻠﺒﯽ ﺑﻮدن ﻣﻤﮑﻦ ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد.روش ﻫﺎي ﻣﺘﻨﺎوب ﺷﺎﻣﻞ اﺳﭙﮑﺘﺮوﺳﮑﻮﭘﯽ (ﻃﯿﻒ ﻧﻤﺎﯾﯽ) ﻓﻮرﯾﺮ راﻣﺎن، ﮐﺮوﻣﺎﺗﻮﮔﺮاﻓﯽ ﺟﺮم و ﭘﮋواك ﻣﻐﻨﺎﻃﯿﺴﯽ ﻫﺴﺘﻪ اي (NMR) می باشد.

ﺑﻪ دﻟﯿﻞ اﯾﻨﮑﻪ ﺑﺴﯿﺎري از اﯾﻦ ﺗﮑﻨﯿﮏ ﻫﺎ ﺑﺮاي ﮐﺎرﺑﺮد روزاﻧﻪ در ﺻﻨﻌﺖ ﺗﻐﺬﯾﻪ ﻣﻌﻤﻮﻻ وﻗﺖ ﮔﯿﺮ و ﮔﺮان ﻗﯿﻤﺖ ﻫﺴﺘﻨﺪ ؛ ﺑﻨﺎﺑﺮاﯾﻦ ﺗﻘﺎﺿﺎي زﯾﺎدي ﺑﺮاي ﺗﮑﻨﯿﮏ ﻫﺎي ﺳﺮﯾﻊ ، ارزان و ﻣﻮﺛﺮﺑﺮاي ﮐﻨﺘﺮل ﮐﯿﻔﯿﺖ در ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻏﺬاﯾﯽ وﺟﻮد دارد. 

ﻣﻌﻤﻮﻻ روش ﻫﺎي ﺗﺠﺰﯾﻪ آزﻣﺎﯾﺸﮕﺎﻫﯽ روزاﻧﻪ ﺑﻪ ﻋﻠﺖ ﺑﮑﺎرﮔﯿﺮي ﺳﺮﯾﻊ،ﺳﺎده وآﺳﺎن ﺗﺮﺟﯿﺢ داده ﻣﯽ ﺷﻮﻧﺪ .

دﺳﺘﮕﺎه ﺑﯿﻨﯽ اﻟﮑﺘﺮوﻧﯿﮑﯽ: 
ﺑﯿﻨﯽ اﻟﮑﺘﺮوﻧﯿﮑﯽ ﺑﺮاي ﯾﺎﻓﺘﻦ روﻏﻦ ﮐﻨﺠﺪ ﺗﻘﻠﺒﯽ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﯽ ﺷﻮد.اﯾﻦ ﺳﯿﺴﺘﻢ از 01 ﺣﺴﮕﺮ ﻧﯿﻤﻪ ﻫﺪاﯾﺘﮕﺮ اﮐﺴﯿﺪ ﻓﻠﺰي ﺗﺸﮑﯿﻞ ﺷﺪه اﺳﺖ.

ﺗﺠﺰﯾﻪ اﺟﺰاء اﺻﻠﯽ (PCA) ، ﺗﻐﯿﯿﺮ ﺷﮑﻞ ﺧﻄﯽ ﻓﯿﺸﺮ (FLT) ، ،ﺗﺠﺰﯾﻪ ﺧﻄﯽ (STEP_LDA) اﻧﺘﺨﺎب وزن ﻫﺎي فیشر(SFW) ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ و ﺳﭙﺲ ﺗﺠﺰﯾﻪ ﺧﻄﯽ ﻣﺘﻤﺎﯾﺰ (LDA) ، ﺷﺒﮑﻪ ﻫﺎي ﻋﺼﺒﯽ اﺣﺘﻤﺎﻟﯽ (PNN) و ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺷﺒﮑﻪ ﻫﺎي ﻋﺼﺒﯽ (BPNN) وﺑﺮﮔﺸﺖ ﻋﻤﻮﻣﯽ ﺷﺒﮑﻪ ﻋﺼﺒﯽ (GRNN) ﺑﻪ ﻋﻨﻮان اﻟﮕﻮي ﺗﮑﻨﯿﮏ ﻫﺎي ﺗﺸﺨﯿﺺ  ﺑﺮاي ﺑﯿﻨﯽ اﻟﮑﺘﺮوﻧﯿﮑﯽ ﺑﮕﺎر رﻓﺘﻨﺪ.

LDA ﯾﮏ ﺳﻨﺴﻮرآﻣﺎري اﺳﺖ ﮐﻪ در دﺳﺘﮕﺎه ، ﺗﺸﺨﯿﺺ ﻣﯽ دﻫﺪ ﮐﻪ ﻫﺮ ﻣﺎده ﺑﻪ ﮐﺪام ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺗﻌﻠﻖ دارد. 

PNN در دﺳﺘﮕﺎه ﺑﯿﻨﯽ اﻟﮑﺘﺮﯾﮑﯽ ﯾﮏ ﺷﺒﮑﻪ ﻋﺼﺒﯽ ﻧﻈﺎرﺗﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﺧﺎﺻﯽ ﺑﺮاي ﺗﺸﺨﯿﺺ ، ﻧﻘﺸﻪ ﮐﺸﯽ و ﺗﺨﻤﯿﻦ وﺟﻮد ﺗﻘﻠﺐ و ﻣﻘﯿﺎس اﺣﺘﻤﺎل وﺟﻮد آن ﺑﮑﺎر ﻣﯽ رود. 

PBNN ﻧﯿﺰ ﯾﮏ ﺳﯿﺴﺘﻢ ﺷﺒﮑﻪ ﻋﺼﺒﯽ در دﺳﺘﮕﺎه اﺳﺖ ﮐﻪ از ﺳﻪ ﻻﯾﻪ ﺗﺸﮑﯿﻞ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﺑﻌﺪاز ﯾﮏ ﻣﺠﻤﻮﻋﻪ ﺑﺮدارﻫﺎي ورودي وﺧﺮوﺟﯽ ،ﺑﺮاي ﺗﻌﯿﯿﻦ وزن ﻫﺎ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪ ﺑﺮاي ﺗﻮﻟﯿﺪ ﯾﮏ ﺧﺮوﺟﯽ ﻣﻄﻠﻮب ﺑﮑﺎر رود.

GRNN ﯾﮏ ﺗﮑﻨﯿﮏ ﭘﺲ رﻓﺖ اﺳﺖ واز ﯾﮏ ﺷﺒﮑﻪ ﺣﺎﻓﻈﻪ ﺑﺮاي ﺑﺮآورد ﻣﺘﻐﯿﺮﻫﺎي ﻣﺪاوم اﺳﺘﻔﺎده ﻣﯽ ﺷﻮد.

روش آزﻣﺎﯾﺸﮕﺎﻫﯽ اﺳﺘﻔﺎده از دﺳﺘﮕﺎه: 

ﻣﻮاد : 

روﻏﻦ ﮐﻨﺠﺪ ﺗﺼﻔﯿﻪ ﺷﺪه وروﻏﻦ ذرت از ﯾﮏ ﺑﺎزار ﻣﺤﻠﯽ ﺧﺮﯾﺪاري ﻣﯽ ﺷﻮﻧﺪ.ﻗﺒﻞ از اﻣﺘﺤﺎن ﮐﺮدن ، ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻫﺎ را در ﯾﮏ ﺟﺎي ﺗﺎرﯾﮏ ذﺧﯿﺮه ﻣﯽ ﮐﻨﻨﺪوﻫﯿﭻ ﮐﺪام ازآﻧﻬﺎ ﻣﻮرد آزﻣﺎﯾﺶ ﻗﺮار ﻧﻤﯽ ﮔﯿﺮﻧﺪ ﺗﺎ ﺗﺮﮐﯿﺒﺎت آﻧﻬﺎ اﺻﻼح ﺷﻮﻧﺪ. 

ﺗﻬﯿﻪ ﻣﺨﻠﻮط: 

اﯾﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺑﺮروي 11 ﻧﻤﻮﻧﻪ اﻧﺠﺎم ﺷﺪه اﺳﺖ.ﯾﮏ ﮔﺮوه ازﻧﻤﻮﻧﻪ ﻫﺎ روﻏﻦ ﮐﻨﺠﺪ ﺧﺎﻟﺺ و دﯾﮕﺮي روﻏﻦ ذرت ﺧﺎﻟﺺ ﺑﻮد.ﺑﺎﻗﯽ 9 ﮔﺮوه ازﻧﻤﻮﻧﻪ ﻫﺎ ، روﻏﻦ ﮐﻨﺠﺪ ﻣﺨﻠﻮط ﺑﺎروﻏﻦ ذرت در ﺳﻄﻮح ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺑﻮدﻧﺪ: 10،20،30،40،50،60،70،80 و 90% (7.7).  ﺑﺮاي ﻫﺮﮔﺮوه ،15 ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻣﻬﯿﺎ ﺷﺪ ﺑﻨﺎﺑﺮاﯾﻦ 165 ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺑﺮاي ﺑﯿﻨﯽ اﻟﮑﺘﺮوﻧﯿﮑﯽ وﺟﻮد داﺷﺖ.ﺑﺮاي ﻫﻤﻪ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻫﺎ 20 ﻣﯿﻠﯽ ﻟﯿﺘﺮ روﻏﻦ ﺧﺎﻟﺺ ﯾﺎ ﻣﺨﻠﻮط ﺑﻪ ﺷﯿﺸﻪ 500 ﻣﯿﻠﯽ ﻟﯿﺘﺮي ﺧﺎﻟﯽ از ﻫﻮا ﺗﺰرﯾﻖ ﺷﺪ.

دﻣﺎي ﺷﯿﺸﻪ ﻫﺎ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از آب ﮔﺮم ﺑﻪ 40 درﺟﻪ ﻣﯽ رﺳﺪ و ﺑﻌﺪ از ﻣﺪت زﻣﺎن ﺗﻮﻟﯿﺪ ﯾﮏ ﺳﺎﻋﺘﻪ ،ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻫﺎ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﺗﺼﺎدﻓﯽ ﺗﺰرﯾﻖ ﻣﯽ ﺷﻮﻧﺪ.زﻣﺎن اﻧﺪازه ﮔﯿﺮي ،60 ﺛﺎﻧﯿﻪ ﺑﻮده و در ﻃﯽ ﺗﺰرﯾﻖ ﻧﻤﻮﻧﻪ ،داده ﻫﺎ در ﻫﺮ دﻗﯿﻘﻪ ﻧﺸﺎن داده ﻣﯽ ﺷﻮﻧﺪ.زﻣﺎن ﻗﻄﻊ ﻋﻤﻞ ،100 ﺛﺎﻧﯿﻪ اﺳﺖ. ﭼﻮن ﺑﺨﺎر روﻏﻦ ﮐﻨﺠﺪ ﺧﯿﻠﯽ ﻗﻮي اﺳﺖ و ﻓﻀﺎي ﺑﺎﻻي روﻏﻦ ﮐﻨﺠﺪ ﺑﺎ آﮐﺘﺎﻟﺪﻫﯿﺪ، ﭘﻨﺘﺎن ، آﺳﺘﻮن ،ﻫﮕﺰان و ﻣﺘﯿﻞ ﭘﯿﺮازﯾﻦ و... ﭘﻮﺷﯿﺪه ﺷﺪه اﺳﺖ وﻗﺘﯽ ﮔﺎز ﻧﻤﻮﻧﻪ روﻏﻦ ﮐﻨﺠﺪ ﺳﺮرﯾﺰ ﻣﯽ ﺷﻮد رﺳﺎﻧﺎﯾﯽ ﺣﺴﮕﺮﻫﺎ ﺑﻪ ﺳﺮﻋﺖ ﺗﻐﯿﯿﺮ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ.

ﺳﯿﺴﺘﻢ ﺑﯿﻨﯽ اﻟﮑﺘﺮوﻧﯿﮑﯽ  PEN2 (ﺑﯿﻨﯽ اﻟﮑﺘﺮوﻧﯿﮑﯽ ﻧﻮع2 ﻗﺎﺑﻞ ﺣﻤﻞ، ﺗﻮﻟﯿﺪ ﺷﺪه ﺗﻮﺳﻂ آﻟﻤﺎن) ﺑﺮاي ﺟﺬب ﺷﯿﻤﯿﺎﯾﯽ ﺑﺨﺎرﻫﺎ در ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻫﺎ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﯽ ﺷﻮد.اﯾﻦ دﺳﺘﮕﺎه ،10 ﺣﺴﮕﺮ ﮔﺎز اﮐﺴﯿﺪ ﻓﻠﺰ ﺑﺎ ﺗﻌﺪاد زﯾﺎدي ﻣﻮﻟﮑﻮل دارد.

در ﻃﻮل ﻓﺮآﯾﻨﺪ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺑﺮداري ، ﻧﻤﻮﻧﻪ ﮔﺎز ﺗﻮﺳﻂ ﯾﮏ ﭘﻤﭗ ﺑﺎﺳﺮﻋﺖ 400 ﻣﯿﻠﯽ ﻟﯿﺘﺮ در دﻗﯿﻘﻪ ﺑﻪ داﺧﻞ ﻣﺤﻔﻈﻪ ﺣﺴﮕﺮ (ﮐﻪ ﺣﺠﻤﯽ در ﺣﺪود 150 ﻣﯿﻠﯽ ﻟﯿﺘﺮ دارد) ﻓﺮﺳﺘﺎده ﻣﯽ ﺷﻮد. ﺑﻌﺪ از آن ، ﮔﺎز ﺻﻔﺮ درﺟﻪ (ﻫﻮاي ﻓﯿﻠﺘﺮ ﺷﺪه ﺗﻮﺳﻂ ﮐﺮﺑﻦ ﻓﻌﺎل) ﺑﻪ وﺳﯿﻠﻪ ﭘﻤﭗ 2 از ﭘﻨﺠﺮه دﺳﺘﮕﺎه ﺑﻪ ﻗﺴﻤﺖ ﭘﺸﺖ ﺑﯿﻨﯽ اﻟﮑﺘﺮﯾﮑﯽ ﺑﺎ ﺳﺮﻋﺖ 600 ﻣﯿﻠﯽ ﻟﯿﺘﺮ در دﻗﯿﻘﻪ ﭘﻤﭙﺎژ ﻣﯽ ﺷﻮد.در اﯾﻨﺠﺎ ﺑﺨﺸﯽ از ﮔﺎز ﺻﻔﺮ درﺟﻪ ﺗﻮﺳﻂ ﭘﻤﭗ1 ﺑﺮاي ﻗﻄﻊ ﮐﺮدن ﺣﺴﮕﺮ ﺑﺎ ﺳﺮﻋﺖ 400 ﻣﯿﻠﯽ ﻟﯿﺘﺮ در دﻗﯿﻘﻪ ﺑﻪ ﻣﺤﻔﻈﻪ ﺣﺴﮕﺮ ﻣﮑﯿﺪه ﻣﯽ ﺷﻮد.ﺑﻘﯿﻪ ﮔﺎز ﺻﻔﺮ درﺟﻪ ﺑﺮاي ﺷﺴﺘﻦ ﺧﻂ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺑﺎ ﺳﺮﻋﺖ 200 ﻣﯿﻠﯽ ﻟﯿﺘﺮ در دﻗﯿﻘﻪ ﺧﺎرج ﻣﯽ ﺷﻮد.

ﭼﻮن وﯾﮋﮔﯽ ﺣﺴﮕﺮﻫﺎ ﺑﻪ ﻣﺮور زﻣﺎن ﺗﻐﯿﯿﺮ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ ،اﯾﺘﻞ اﮐﺘﺎت ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﮔﺎز درﺟﻪ ﺑﻨﺪي ﺑﮑﺎر ﻣﯽ رود ﮐﻪ ﺑﺎﯾﺪ ﺑﻪ درون ﻣﺤﻔﻈﻪ ﺣﺴﮕﺮ ،ﺑﺮاي ﻧﻈﺎرت ﺑﺮ راﻫﮑﺎر ﻣﺠﺪدﺗﻨﻈﯿﻢ ﺣﺴﮕﺮ ﺑﻪ ﻃﻮر ﻣﺘﻨﺎوب ﻓﺮﺳﺘﺎده ﺷﻮد.دﻣﺎي اﯾﻦ ﻋﻤﻞ ﺣﺴﮕﺮ 300 درﺟﻪ ﺳﺎﻧﺘﯿﮕﺮاد اﺳﺖ. 

وﯾﮋﮔﯽ اﺳﺘﺨﺮاج و اﻧﺘﺨﺎب:

ﺳﻪ ﻧﻘﻄﻪ در ﻫﺮ ﺣﺴﮕﺮ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻧﻤﺎﯾﻨﺪه اﻧﺘﺨﺎب ﻣﯽ ﺷﻮدوزﻣﺎن ﻫﺎي زﯾﺮ ﻣﻮﺟﻮد اﺳﺖ:15-35 و 06 ﺛﺎﻧﯿﻪ. 

رﺳﺎﻧﺎﯾﯽ ﺑﺮﺧﯽ ﺣﺴﮕﺮﻫﺎ وﻗﺘﯽ ﮐﻪ ﻏﻠﻈﺖ روﻏﻦ اﻓﺰاﯾﺶ ﯾﺎﺑﺪ اﻓﺰوده ﻣﯽ ﺷﻮدﺑﺮﺧﯽ ﺣﺴﮕﺮﻫﺎ ﻧﯿﺰ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﺑﺎ وﺟﻮد اﻓﺰاﯾﺶ ﻏﻠﻈﺖ روﻏﻦ از رﺳﺎﻧﺎﯾﯽ ﺷﺎن ﮐﺎﺳﺘﻪ ﻣﯽ ﺷﻮد و در ﺑﺮﺧﯽ دﯾﮕﺮ ﻧﯿﺰ ﻫﯿﭻ ﺗﻐﯿﯿﺮي اﯾﺠﺎد ﻧﻤﯽ ﺷﻮد .


منبع : واحد تولیدی بروج